پس از این که بازاریابی دیجیتال به اوج خود رسید، بسیاری از افراد و ارگان ها تصمیم گرفتند تا با طراحی یک وبسایت اینترنتی اقدام به کسب درآمد کنند. اما این تنها راه برای کسب درآمد نبود و آنها نیاز به ابزاری کارآمد برای جذب مخاطب و مشتری داشتند.
اما چه ابزاری؟
مهمترین و بهترین ابزار "تولید محتوا برای وبسایت" بود. محتوا همان مطالب و اطلاعاتی است که شما به عنوان مخاطب در سرتاسر وب با آن مواجه می شوید. محتواها می توانند به شکل های مختلفی ارائه شوند که رایج ترین آن محتوای متنی است.
اما تولید محتوا نیاز به مهارت و رعایت یک سری اصول دارد که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
چه محتوایی میتوان برای سایت تولید کرد؟
بیشتر افراد فکر می کنند محتوای سایت فقط مطالبی است که روی وبلاگ قرار میگیرد در صورتی که این یک باور غلط است. به طور کلی 4 نوع محتوا برای سایت وجود دارد.
- محتوای متنی
- محتوای ویدئویی
- محتوای تصویری
- محتوای صوتی (پادکست)
محتوای متنی
طبق تحقیقات به عمل آمده ثابت شده است که محتوای متنی توانسته بیشترین میزان اعتماد را نزد مخاطبان کسب کند. اگر سری به سایت های مختلف بزنید، خواهید دید که بیش از 70 درصد محتوای آن ها به صورت متنی است.
گوگل نیز امتیاز ویژه ای برای محتوای متنی قائل است. چراکه موتورهای جستجوی آن به گونه ای طراحی شده اند که ابتدا به دنبال محتوای متنی برای نمایش دادن هستند.
محتوای ویدئویی
شاید به جرات بتوان گفت که جذاب ترین نوع محتوا، محتوای ویدئویی است. در واقع بسیاری از کاربران حوصله خواندن متون طولانی را نداشته و ترجیح می دهند همان موضوع را در قالب کلیپ تماشا کنند.
در واقع بسیاری از سایت ها ابتدا محتوای مورد نظر خود را در قالب محتوای متنی سئو شده منتشر کرده، سپس ویدئو را درون محتوا بارگذاری می کنند.
شایان ذکر است که کلیپ ها باید از نظر موضوع، کیفیت تصاویر، کیفیت صدا و غیره در بالاترین سطح باشند.
بیشترین کاربرد محتوای ویدئویی در سایت های خبری، ورزشی و شبکه های اجتماعی است.
محتوای تصویری
محتوای تصویری نیز یکی دیگر از مدل های محتوای سایت است. البته محتوای تصویری درون محتوای متنی نیز قرار می گیرد.
برای تولید محتوای تصویری بهتر است تصاویری را انتخاب کنید که با موضوع شما سنخیت داشته باشند. بیشترین کاربرد محتوای تصویری در شبکه های اجتماعی نظیر اینستاگرام، فیسبوک، پینترست و ... است. البته باز هم جای گفتن دارد که استفاده از تصویر در متن یک لازمه است.
محتوای صوتی (پادکست)
محتوای صوتی معمولا شامل موزیک، صوت های آموزشی و اخبار می شوند.
بسیاری از سایت ها اینترنتی توانسته اند تا با بارگذاری فایل های موسیقی مخاطبان زیادی را برای خود جذب کنند.
همچنین برخی سایت های خبری نیز از پادکست به عنوان مشروح اخبار خود استفاده می کنند.
اما، بیشترین کاربرد پادکست در تلگرام و برخی از شبکه های اجتماعی است. بسیاری از افراد در تلگرام با انتشار فایل های صوتی آموزشی توانسته اند میلیون ها مخاطب جذب کنند. شما میتوانید در سایت خود پادکست های مربوط به زمینه کاری خود را تولید کرده و آنها را برای دانلود در اختیار مخاطب قرار دهید.
آشنایی با اصول تولید محتوای وبسایت
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، تولید محتوا دارای اصولی است که رعایت آن بسیار حائز اهمیت است.
قدم اول : تشکیل تیم برای تولید محتوا سایت
اولین گام در تولید محتوا تشکیل یک تیم قدرتمند است. تیم تولید محتوا شامل افراد زیر می شود:
- استراتژیست محتوا
- نویسندگان
- طراحان گرافیکی
- گویندگان
- مدیر تولید محتوا
- ناظر
- ویراستار
- واحد نشر
زمانی می توان یک محتوای حرفه ای تولید کرد که یک تیم قوی برای رسیدن به یک هدف تلاش کنند. آنها باید با ترسیم گردش کار محتوا تمامی نقش ها را تعیین کرده و برای هر نقش یک نفر را انتخاب کنند.
افراد نیز با مشاهده نمودار گردش کار با وظایف خود آشنا شده و زمان انجام مسئولیت هایی خود را متوجه می شوند.
قدم دوم : انتخاب موضوع و تعیین هدف
در دومین گام از تولید محتوا سایت باید موضوع را انتخاب کنید. اگر بدون هدف و موضوع خاصی شروع به نوشتن کنید نتیجه مثبتی را مشاهده نخواهید کرد. تعیین هدف باعث می شود تا بدانید که این موضوع را برای چه انتخاب کرده اید. به گونه ای که مشخص می شود که موضوع تعیین چگونه می توانید برای یک کسب و کار سودآوری داشته باشد.
مثلا ممکن است هدف شما از انتخاب موضوع و تولید محتوا این باشد که افراد در خبرنامه شما ثبت نام کنند و یا سایر اهداف نظیر فروش محصولات، تبلیغات و ... را دنبال می کنید.
اهداف تولید محتوا با رسیدن به یک هدف تجاری پیوند دارند. مطمئن باشید تمام زمانی که صرف تعیین هدف می کنید در آینده به کار شما خواهند آمد.
قدم سوم: بررسی شرایط
هنگام تعیین استراتژی، نیاز به تحقیق و بسیاری از مسائل حس می شود. هنگام ایجاد یک استراتژی محتوا، موارد زیادی باید در نظر گرفته شود که مهمترین آنها عبارتند از:
- مخاطب: به قشر مخاطب خود، روانشناسی و رفتارهای آنها فکر کنید
- بررسی بازار آنلاین: این که مخاطبان شما چه وب سایت هایی را رصد می کنند؟
- یافتن کلمات کلیدی: برای بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) مهم است که بدانید چه کلمات کلیدی را باید با محتوای خود مرتبط کنید
- بررسی شبکه های اجتماعی: این که افراد چه چیزهایی را به اشتراک می گذارند؟ چه سوالاتی از هم می پرسند؟ خلا کار کجاست؟ آنها به چه چیزهایی نیاز دارند؟
قدم چهارم: تولید محتوا
تیم تولید محتوا باید با توجه به موضوع نوع محتوا را انتخاب کند. بهتر است برای یک موضوع هر 4 نوع محتوا را تولید کرد. این گونه برای تمامی سلایق محتوا تولید شده است.
اگر نگاهی به سایت های پربازدید کنید، خواهید دید که آنها برای تمامی قشرها و سلیقه ها محتوا تولید کرده اند.
قدم پنجم: بازبینی محتوا
پس از تولید محتوا نوبت به بازبینی آن توسط تیم کارشناسی می رسد. کارشناسان تولید محتوا همگی باید بخش های مختلف محتوا را بررسی کنند تا ایرادات آن را رفع نمایند.
چالش تولید محتوا برای وبسایت
یکی از چالش های اصلی تیم تولید محتوا ایده پردازی است. در واقع انتخاب ایده برای موضوع محتوا اصلی ترین بخش در تولید محتوا است. برای این کار روش های مختلفی وجود دارد.
- تهیه لیست از کلمات کلیدی پرکاربرد
- انتخاب عنوان جذاب
- بررسی محتوای سایت های رقیب
- توجه به پرسونای مخاطب
- انتخاب لحنی مناسب
با روش فوق خیلی راحت می توان به یک موضوع ایدهآل دست یافت. گاهی اوقات ایده های پیش پا افتاده و ساده می توانند انقلاب به پا کنند.
احتمالا کلیپ مرد آمریکایی فقیری که با اسکیت برد در حال نوشیدن آبمیوه و لبخوانی آهنگ "رویاهای" گروه "فلیتوود مک" است را در تیک تاک دیده اید. این ویدئوی ساده میلیون ها بار همرسانی شد و صدها هزار کلیپ مشابه آن ساخته شد.
این مرد اکنون صاحب یک ماشین، خانه و هزاران دلار پول نقد شده است.
پس این مسئله ثابت می کند که برای یافتن ایده نیازی به کارهای خاص و طاقت فرسا نیست. خیلی راحت می توان با کارهای ساده توجه میلیون ها کاربر را جلب کرد.
نکته ای حیاتی در تولید محتوای سایت
یکی دیگر از مسائلی که تیم تولید محتوا را با چالش مواجه می کند نحوه جمع آوری اطلاعات است. روش های مختلفی برای این کار وجود دارد که در ادامه بهترین آن ها را به شما معرفی می کنیم:
• جمع آوری اطلاعات از سایت های پربازدید
• جمع آوری اطلاعات از سایت ها رقیب (به صورت نامحسوس)
• جمع آوری اطلاعات از کتب دانشگاهی
• جمع آوری اطلاعات از فیلم، رمان و کتاب های داستان
• جمع آوری اطلاعات از مشاهدات خود از دنیای واقعی و ...
معمولا تولیدکنندگان محتوا اطلاعات خود را از سایت های مختلف جمع آوری می کنند. البته این کار نیاز به تخصص کافی دارد. چرا که گوگل محتواهای کپی را با جریمه مواجه می کند. از این رو باید طوری اقدام به جمع آوری اطلاعات کرد که مطالب کپی نباشند.
با رعایت مراحل فوق تقریبا نیمی از راه طی شده است. اما مهمترین بخش در تولید محتوا، "کیفیت" است. شما باید محتوای سایت های رقیب را بررسی کنید و سپس با روش های مختلف از جمله روش آسمان خراش اقدام به تولید محتوای باکیفیت تر کنید. همچنین سایر محتواهای صوتی، ویدئویی و تصویری را نیز باید بهتر از سایت ها دیگر تولید کنید.
مخاطب تنها 10 الی 15 ثانیه به شما وقت خودنمایی می دهد. اگر نتوانید در این فرصت کوتاه نظر او را جلب کنید قطعا بازنده بازی خواهید بود؛ چراکه او بلافاصله سایت شما را ترک می کند و به سایت رقیب می رود.